Skip to content

Taqlid dalam agama

Julai 14, 2012

Ustaz Fathul Bari Mat Jahya

Soalan: Apakah asas bagi orang yang bertaqlid?

Jawapan:

Asas pertama bagi orang yang bertaqlid yakni orang yang mengikut tanpa mampu menganalisa dan meneliti maklumat-maklumat yang disampaikan kepadanya, mereka boleh merujuk kepada mufti setempat; sama ada mufti negeri ataupun mufti negara.

Harus merujuk kepada mufti setempat bagi orang yang tidak ada kemampuan menganalisa maklumat. Telah dibahaskan tugas-tugas dan tanggungjawab mufti bagi orang yang tidak mampu menganalisa isu, hendaklah merujuk kepada muftinya dan muftinya memberikan pendapat dan pandangan kepada permasalahan mereka.

Bagi orang yang mampu untuk menganalisa dan menyemak maklumat, maka hendaklah dia menilai dan menimbang fatwa seseorang dalam setiap isu. Dia berhak dan perlu menilai dengan neraca Al Quran dan As Sunnah, sesuai atau tidak dengan petunjuk Ahlus Sunnah WalJamaah yakni petunjuk Nabi dan para sahabat.

Itu adalah asas-asas dalam kita menerima atau beramal dengan sesuatu fatwa. Di sini manusia terbahagi kepada dua kelompok;

  • Muqallid (yang bertaqlid) – mereka berhak merujuk kepada mufti atau orang yang lebih alim
  • Muttabi’ (yang mampu menganalisa, meneliti, mengetahui sumber rujukan dan landasan ilmu) – mereka mesti membuat analisa sebelum beramal dengan sesuatu.

Adapun kelompok ketiga adalah mujtahid tetapi saya tidak akan mengulasnya di sini kerana itu termasuk dalam persoalan lain

Walaubagaimanapun, kewujudan muqallid bukanlah kewujudan yang harus dibiarkan mereka untuk bertaqlid selama-lamanya. Sebaliknya Islam memberi saranan agar mereka menuntut ilmu dan meningkatkan ilmu mereka untuk mereka beramal dengan agama.

Wallahua’lam.

Teks disalin berdasarkan rakaman berikut:

http://www.youtube.com/watch?v=STf0QFkptL8

Advertisements

From → Ilmu & Fatwa

Tinggalkan Komen

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: