Lompat ke isi kandungan

Komen dakwaan Nik Aziz – Umno murtad

November 22, 2012

Ustaz Fathul Bari Mat Jahaya

Soalan: Bagaimana komen ustaz tentang kenyataan Nik Aziz baru-baru ini bahawa Umno itu murtad?

Jawapan:

Bismillah,

Sebenarnya perlu diperbetulkan sedikit kenyataan tersebut. Saya melihat video kenyataan TG Nik Abdul Aziz beberapa kali dan saya tidak mendengar perkataan beliau menyatakan Umno itu murtad. Tetapi saya dapat pastikan bahawasanya cara beliau bercakap adalah dengan menggunakan kaedah mantiq – ilmu kalam.

Kaedah mantiq ini ada muqaddimah; muqaddimah 1, muqaddimah 2 dan natijah. Contoh;

Muqaddimah 1: Benda yang memabukkan adalah haram

Muqaddimah 2: Arak itu memabukkan

Natijah = Arak itu haram.

Begitu juga dalam isu ini, berulang kali saya dengar perkataan TG Nik Abdul Aziz meletakkan dua muqaddimah dan satu lagi muqaddimah ketiga sebagai sokongan, tetapi beliau tidak menyebutkan natijahnya.

Muqaddimah pertama beliau menyatakan: Memperlekeh Islam itu hukumnya murtad.

Muqaddimah kedua beliau menyatakan: Umno tolak Islam dan tolak Islam bererti memperlekeh Islam.

Tapi dia tidak menyebutkan natijahnya secara jelas. Sebenarnya natijah dari perkataan beliau itu sangat jelas. Beliau secara langsung atau tidak langsung telah menghukum Umno sebagai murtad. Ini adalah kaedah mantiq yang memang diguna pakai oleh golongan-golongan falsafah dan ahlul kalam.

Apabila saya melihat hal yang seperti ini berlaku, saya katakan ini satu hal yang serius.  Beliau memberikan keluasan untuk orang memahami perkataannya itu dengan apa jua cara; memperlekehkan Islam hukumnya murtad, Umno tolak Islam dan memperlekehkan Islam, natijah yang difahami adalah Umno murtad.

Ini perkataannya yang sangat jelas. Saya sebenarnya tidak mahu menghukum sedemikian rupa, tetapi saya minta secara terbuka beliau menarik semula kenyataan seperti ini kerana ia akan mendedahkan manusia kepada menghukum Umno sebagai parti murtad. Berikan penjelasan dan betulkan semula kenyataan. Kita tidak mahu peristiwa amanat Haji Hadi berulang.

Dulu pernah berlaku perceraian, tidak sah makan sembelihan orang Umno, haram shalat di belakang orang Umno, haram berkahwin dengan orang Umno, perkahwinan yang dinikahkan oleh orang Umno tidak sah, ini semua telah berlaku dalam sejarah. Jadi kita tidak mahu hal yang seperti ini berulang kembali. Saya kira kenyataan TG Nik Abdul Aziz dalam isu ini bercanggahan dan bersalahan dengan Islam.

Wallaahua’lam.

Teks disediakan berdasarkan rakaman berikut:

One Comment
  1. alangkah indahnya Islam jika umatnya saling berbaik-baik ..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: