Skip to content
Tags

,

Syiah perlu disekat dari terus berkembang

Januari 5, 2013

Ustaz Fathul Bari Mat Jahya

say-no-to-syiah-300x132

Isu syiah adalah isu yang serius dan perlu diberi perhatian serius dan perlu disekat daripada terus berkembang melalui PAS.

Kita ada bukti banner-banner ucapan hari raya dan ucapan-ucapan tertentu sempena hari-hari kebesaran Islam yang ditaja ataupun yang menaikkan nama-nama pemimpin PAS kawasan tertentu yang membawa hadis-hadis yang bersumberkan kitab-kitab Syiah. Jadi kita minta supaya berhati-hati.

Bahkan dalam enakmen jenayah Syariah negeri Terengganu dalam isu liwat yang hangat dibangkitkan di Parlimen yang menyatakan bahawasanya liwat merupakan satu kesalahan yang dilakukan di antara lelaki dan wanita selain isteri.

Maknanya jika dilakukan dengan isteri tidak menjadi masalah, tidak dijatuhkan hukuman dan tidak dikategorikan sebagai satu kesalahan di bawah enakmen jenayah syariah negeri Terengganu. Pendapat yang membolehkan suami meliwat isteri cuma satu pendapat; iaitu mazhab Syiah.

Adapun mazhab ahli sunnah wal jamaah semua bersepakat menolak dan mengharamkan perbuatan suami meliwat isteri. Persoalan, adakah dalam enakmen itu sendiri wujud unsur-unsur dan elemen Syiah dalam penyusunan enakmen syariah negeri Terengganu? Ini bukan tuduhan tetapi satu persoalan.

Jadi perlu diberi penekanan yang serius dalam isu dan hal yang seperti ini. Ini bukan isu main-main, ini adalah isu akidah Ahli Sunnah wal Jamaah yang perlu kita pertahankan di dalam negara kita.

Wallahua’lam.

Teks dipetik dari rakaman berikut:

Advertisements

From → Akidah & Manhaj

Tinggalkan Komen

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: